Sider

3/26/11

Photoshop tutorial: svart/hvitt med gradient map

Mange har etterlyst flere tutorials. Jeg synes det er helt greit å legge ut slike "hjelpeinnlegg" i blant, selv om jeg egentlig foretrekker å poste bildene mine for å ha et sted å ha dem. Men det er her dere kommer inn: dere må si ifra om hva dere har lyst til å lære. Ser dere et bilde på bloggen og har lyst til å vite hva jeg har gjort, så gi meg et lite pip om det! Det er ikke så enkelt å lage slike innlegg hvis jeg ikke vet hva dere vil lære. :)

Her kommer en enkel tutorial om hvordan man kan forbedre svart/hvitt-bildene sine. Jeg regner med at de fleste konverterer til svart/hvitt i Photoshop ved å bruke Black&White-funksjonen (Layer -> New Adjustment Layer -> Black & White). Dette er da resultatet:


Helt greit. Jeg synes det er for blasst og kjedelig, men smak og behag. Skal man ha mer pang i dette bildet blir man nødt til å øke kontrasten. Eller man kan ignorere hele Black&White-funksjonen og gjøre slik som jeg pleier, nemlig å bruke Gradient Map til å konvertere til svart/hvitt. Jeg er klar over at forrige tutorial var en GM-tutorial også, men jeg tror ikke folk er klar over hva man kan bruke det verktøyet til. Så vi kjører på med enda en! ;)

1) Gå til Layer -> New Adjustment Layer -> Gradient Map, eller klikk på ikonet i Adjustmentpanelet som vist på bildet:


2) Klikk på gradienten. (Hvis Photoshop allerede har valgt svart/hvitt kan du hoppe til punkt 3.)
Dette vinduet vil da dukke opp:

Velg boksen med svart og hvit. Trykk OK.

3) Pass på at den hvite fargen legger seg i de lyse partiene i bildet, og at den sorte fargen legger seg i de mørke. Hvis dette ikke skjer automatisk, huk av "Reverse".

4) Ferdig! Du har nå et svart/hvitt bilde med bedre kontrast, uten å øke kontrasten. ;) Jeg føler ikke at jeg får det samme resultatet ved å konvertere til svart/hvitt og så bruke Brightness/Contrast. Skyggene legger seg ikke på samme måten i bildet.
Håper dere har en super lørdag :)

20 comments:

 1. Du er så flink!! :-)
  Hva koster photoshop sånn ca, til mac? Har bare hatt free trial i 30 dager, som utgår om to dager :-(

  ReplyDelete
 2. Kjempe bra! Tusen takk!

  ReplyDelete
 3. Så kult! Jeg har aldri brukt GM til det før, men det skal testes :)

  ReplyDelete
 4. / Skal absolutt gjøre det, må bare sørge for at alle bildene jeg velger å vise er ferdig og akkurat slik jeg vil ha dem. Har vært ganger hvor jeg har vært så gira på å vise frem bilder at jeg ikke tar meg god nok tid til å faktisk sørge for at sluttresultatet er noe jeg er 100% fornøyd med :P

  ReplyDelete
 5. morsomt! jeg har aldri skjønt hvor den black&white-funksjonen har vært hen jeg, så har alltid bare brukt GM;) men det fungerer bra syns jeg :)
  og bildet er såå nydelig! elsker det!

  ReplyDelete
 6. Kjempebra!! Skikkelig opptur med å få se hvordan du redigerer de kanonbra'e bildene dine! :-) Hva med å vise hvordan du redigerer øynene?

  ReplyDelete
 7. Det er morsomt å få vite hvordan du redigerer bildene dine. De er så nydelige!

  ReplyDelete
 8. stilig, takk for innlegget:D

  ReplyDelete
 9. Syns og at den black and white funksjonen blir litt kjedelig, selv om det kommer litt ann på hvordan bildene er fra før av så klart, litt mer kontrast liker jeg.

  ReplyDelete
 10. Enig - gradient map er mye bedre, bruker alltid den selv :)

  ReplyDelete
 11. Enkel veilednign det der, tror jeg lager ett klin likt blogginnlegg med nøyaktig det samme (sånn rent bortsett fra at jeg ser det som totalt umoralsk å bruke propietær programvare, så det blir med det frie programmet GIMP)

  ReplyDelete
 12. Bra innlegg! Bruker selv denne metoden på enkelte bilder. :)

  sv: Jeg er delvis enig med deg i det aller meste du skriver. Jeg forventer ikke av noen at de skal være like gode i alle kategorier innen fotografering, som jeg også skrev så er det et selvfølge at man har områder man er gode på og andre områder man ikke er fullt så gode på og det er helt greit. Jeg har det jo sånn selv. Det er også sant det du sier om at man på spesialisere seg på enkelte områder for å bli interessant for kunden. MEN, det jeg mener er at det blir helt feil at en respektert og fantastisk fotograf skal komme med et naturbilde, dyrebilde (what so ever) som det ser ut til at en 3 åring har tatt bare fordi det ikke er spesialiteten, om du skjønner hva jeg mener.. :P Og det jeg mener med at de skal mestre å kunne ta bilder i så og si alle kategorier er at de skal kunne gjøre det bra nok, selvom det ikke blir så bra som favoritt-kategorien. :)

  ReplyDelete
 13. Utrolig inspirerende :D kjempe flott bilde!

  ReplyDelete
 14. Jeg bruker alltid gradient map for å gjøre bildene svart-hvitt. Nydelig. Det gir liksom bildet litt mer.. følelse? Vet ikke helt hva jeg skal kalle det, men antar du forstår!

  ReplyDelete
 15. veldig fint innlegg, eg og bruke gradient map ofta ;)

  ReplyDelete
 16. Jeg likte begge bildene, jeg! :D Jeg syns ikke det øverste var kjedelig heller. :)

  ReplyDelete
 17. Hvis du har tid, hadde det vært kjempe kult om du laget en tutorial med hvordan du redigerte det første bilde her: http://fotosunniva.blogspot.com/2011/02/helle-ii.html
  Du er flink!

  ReplyDelete
 18. Takk! Hadde gjort dette en gang tidligere, men glemt hvordan. Så takk!

  ReplyDelete
 19. Oi, dette var nytt for meg! Kan tydelig se forskjell og liker definitivt denne metoden bedre enn den første. tusen takk!

  ReplyDelete