Sider

Follow Litt foto og sånn

5/9/11

Hvordan bli en bedre portrettfotograf.

Her kommer innlegget som jeg lovte for to uker siden.... Kremt. Det er litt langt, men det er fordi jeg har prøvd å forklare så mye som mulig. Jeg har sikkert likevel glemt noe eller vært litt utydelig noen steder, og det beklager jeg. Håper likevel det er lærerikt for noen! :)

Ta bilder.
Dette sier seg jo selv. Alle begynner et sted. Vi har alle sittet der med et kamera og vært helt clueless. Men clueless betyr ikke at man ikke kan prøve å skape noe man synes er pent å se på. Ikke sett kameraet på auto og knips. Tenk deg om. Vinkel. Perspektiv. Komposisjon. Lys. Skarphet. Det er mye som skal klaffe for at bilde skal bli bra. Lys, komposisjon og farger kan (til en viss grad!) fikses i etterbehandlingen, mens andre ting er umulig å gjøre noe med. Sørg for at bildet er så perfekt som mulig i kameraet.

Etter en stund er dette ting som skjer av seg selv. Man ser hva som funker. Man legger merke til om en finger blir kuttet, eller om man trenger mer luft over/under/på siden for at komposisjonen skal bli bedre. Man blir flinkere til å se hva som ser estetisk riktig ut. Men, før den tid, se to ganger i søkeren for å sjekke at komposisjonen funker. Se på bildene etterpå for å være sikker på at lyset er riktig. Og, etter bildene har blitt overført til pc-en (om du skyter digitalt, that is), bli flink til å kritisere deg selv. Pirk. Pirk på alt. Hårstrå som er i veien, flekker på veggen/gulvet/bakken/klærne o.l, hvordan lyset treffer modellen, hvordan bakgrunnen ser ut osv. Få andre, mer erfarne fotografer til å gi deg konstruktiv kritikk. Gjør alt bevisst. Bryt gjerne regler, men vit hvorfor du gjør det. Hva vil du oppnå? Hvorfor, hvorfor, hvorfor.

Helle III

Utstyr - hva trenger du?
Det er ingen hemmelighet at objektivet som følger med kameraet når du kjøper det i de fleste tilfeller ikke er av den beste sorten. Det er mer enn godt nok til å begynne med, men når du begynner å merke mangler og vil kjøpe nye objektiver, hva ser du etter da? Vel, det spørs jo selvfølgelig helt på hva du ønsker å fotografere. Men la oss holde oss til portrett for nå. Et godt portrettobjektiv er populære 50mm 1.8, eller storebroren 50mm 1.4. Førstnevnte er det billigste man kan få fra Canon (og Nikon også, om jeg ikke tar helt feil), og da får man mye for pengene. 50mm 1.4, som jeg har, har bedre byggekvalitet og større blender, men koster også tredobbelt så mye. Hvor mye penger man ønsker å legge i det er opp til hver enkelt.

50mm er omtrent 80mm på crop sensor-kameraer. Har man fullformat, som meg, kan derfor 85mm 1.8 (eller gjerne 1.4 fra Sigma eller Nikon) være interessant.



Lys
Lys er det viktigste elementet i bildet. Om det er solen, en softbox/paraply eller en ekstern blits – lær deg å bruke lyset. Lær å se hva slags kvalitet lyset har. Legg merke til hvor skyggene treffer. Direkte sollys som treffer ansiktet feil gir veldig hardt lys med harde skygger, ikke spesielt flatterende til portrettfotografering. Det beste er om du finner litt skygge (pass på så solen ikke skinner gjennom greiner og lignende, slik at modellen ikke får flekker med sollys i ansiktet), eller å bruke solen ved å plassere den bak modellen i stedet. Motlys kan gi veldig spennende bilder, og i tillegg blir huden veldig myk og fin om man gjør dette. Det kan dog være vanskelig å fokusere i motlys, så manuell fokusering kan bli nødvendig.

I fell in love with being defiant

Om skyggene blir for harde kan man lysne dem opp med en reflektor. Prøv å reflektere lyset til øyene; catchlights (refleksjoner i øynene) gjør at man ser levende ut.

Om du likevel vil prøve deg med hardt lys, er det veldig flatterende med lys ovenfra (såkalt butterfly og/eller rembrandt-lys, ikke tradisjonelt portrettlys). Butterfly er lys rett ovenfra, mens rembrandt er over og på siden.


Blender, lukker, ISO
Når du har lært deg hvordan blenderen, lukkeren og ISOen fungerer (og hvis du ikke kan dette, google it!) så er neste steget å bruke disse kreativt, og da spesielt blenderen og lukkeren.

Jeg bruker objektiver med 1.4 og 1.8 som største blender, og jeg skyter alltid vidåpen. Området i fokus er veldig smalt på største blender (og bakgrunnen blir da veldig uskarp, noe mange ser på som attraktivt på bilder), altså er det viktig å passe på hvor du fokuserer. Modellene mine står stille, så derfor kan jeg gjøre det slik, men om du skal fotografere f.eks barn, som aldri sitter stille, så trenger du mindre blender og raskere lukkertid (og kanskje en blits hvis det blir for mørkt). Jeg har et fullformatkamera, så området i fokus er enda smalere for meg. Jeg synes det er fint, mens andre synes det er irriterende fordi de kanskje ikke treffer riktig med fokusen. Hver sin smak!




Fokuser med ETT fokuspunkt, og fokuser på øynene. Om modellen ikke står rett på, fokuser på det øyet som er nærmest kameraet. Man vil alltid at øynene skal være skarpere enn f.eks nesa, og med veldig liten dybdeskarphet (stor blender) er det veldig lett å se hva som er ute av fokus og ikke. Derfor: fokuser konsekvent på øynene.


God dialog
En annen ting som er veldig viktig er en god dialog med modellen. Snakk, le, hva som helst, men ikke så mye at modellen glemmer hva hun/han driver med. Jeg pleier å snakke litt, be dem rette opp ryggen/løfte haka/snu seg litt osv, for så å ta bildet mens de er fokuserte og oppmerksom på fotograferingen, og så snakker vi litt igjen når bildet er tatt. Dette høres kanskje litt komplisert og rart ut, og det er neppe slik alle gjør det, men alt går veldig fort, og modellene rekker ikke å bli for konsentrerte. Hvis dette skjer blir de som regel stive i bevegelsene og det føles ikke naturlig. Da er det bare å riste løs og prøve igjen. Vær hyggelig og imøtekommende, ikke ta fotograferingen for seriøst. Ha det gøy!

Stine

Redigering.
Mange som ikke har peiling på foto pleier å være skeptisk til redigering. ”Hvis man er en flink fotograf, hvorfor må man redigere da?” eller ”redigering gjør at bildet ikke tilsvarer virkeligheten”. Alle fotografer redigerer bildene sine. Redigering er halve prosessen. Et bilde er ikke ferdig når man har trykket på knappen. Man skal gjøre mest mulig i kameraet, og det skal være så bra som mulig før man redigerer, men redigering må til uansett. Jeg etterbehandler alle mine bilder. Noen ganger tar det timer, noen ganger minutter. Det kommer helt an på hva som skal gjøres, hva slags uttrykk jeg vil ha, hva slags typer bilder det er, osv. Dere kan lese noen photoshoptips på bloggen min HER. Skal prøve å få laget noen flere slike tutorials også, men da trenger jeg tilbakemelding fra dere om hva dere ønsker å lære!

Har lagt ved noen eksempler på bilder før og etter redigering, så dere kan se hvor mye man kan løfte bilder ved bruk av photoshop:







Svarer så godt jeg kan på alle spørsmål, så spør i vei i kommentarfeltet.

36 comments:

  1. Kjempegodt innlegg, Sunniva!
    Jeg syns ikke det var for mye tekst i det hele tatt. Akkurat passe langt, og du har fått forklart alt det viktigste, syns jeg!

    Jeg lærte jo ikke akkurat noe nytt, men det regnet jeg heller ikke med, men om man ikke har peiling på foto er dette kjempesmart lesning for å lære litt basics!

    Good job!;D

    ReplyDelete
  2. Utrolig flotte tips Sunniva, det var et kjempe fint innlegg! Jeg lærte noen få triks, tusen takk :) Forresten, nydelige bilder, både før og etter redigering. Jeg sliter en del med lys osv. fortiden. Spesielt når det er mye sol. synes det er litt vanskelig det med skygger osv.

    ReplyDelete
  3. Utrolig godt og velskrevet innlegg! Selv bruker jeg alltid 4,5 når jeg tar portretter fordi da vet jeg at jeg får fokuset der jeg vil ha det. Synes det er utrolig vanskelig å ta bilder når blenderen er 1,4, men du inspirerte meg til å ikke gi opp og heller prøve mer! :-)

    ReplyDelete
  4. Bra innlegg :) Lærte noen nye navn på hardt lys ;)

    ReplyDelete
  5. Sia: Butterfly og Rembrandt har ingenting med hvor hardt lyset er, men hvor lyset kommer fra. Rembrandt er ofte hardere enn Butterfly da, da det er mer kledelig ;)

    ReplyDelete
  6. Bra tips! Jeg lærte en del jeg ikke viste fra før.

    ReplyDelete
  7. bra inlägg, och dina bilder är grymma som alltid! (: det hade varit huuur roligt som helst att få se hur du redigerade ex. den bilden på tjejen med den röda hårblomman? den i färg alltså. det är verkligen sjukt snyggt gjort!! så det skulle vara huur roligt som helst att se.. :)

    ReplyDelete
  8. Bra innlegg! Rett inn på photoshop bloggen din for å lesa der og! :)

    ReplyDelete
  9. Kjempefint innlegg! Alltid gøy å se før/etter bilder syns jeg :) Du er så flink!

    ReplyDelete
  10. Flott innlegg! Takk for tips! Jeg skal ta bilder av en konfirmant til helgen, så disse tipsene var midt i blinken :)

    ReplyDelete
  11. Så flott innlegg. :) Du er flink til å forklare og så mange flotte bilder du brukte som eksempelbilder da. ;)

    ReplyDelete
  12. Kjempebra innlegg, lerte ein del ting^^Suns du e veldig flinke te å forklara ting eg! Eg snakke åg me de eg tar bilder av :)

    ReplyDelete
  13. Kjempefint innlegg, Sunniva! Du forklarer kjempefint, og jeg syns absolutt ikke det er for mye tekst.

    Jeg tar en god del portretter, og føler ikke helt at jeg kommer meg særlig mye videre fra der jeg er nå, men nå fikk jeg med meg en god del nyttige tips! :) Skal ha de i bakhodet neste gang jeg fotograferer. Tusen takk! :)

    Bildene dine er jo nydelige også før de er redigert, men jeg er helt enig i at redigering er halve prosessen, og at det løfter bildet veldig. Du er så dyktig, både med fotografering og redigering! :)

    ReplyDelete
  14. Åh, herlig herlig! Skulle likt å blitt fotografert av en som deg :D

    ReplyDelete
  15. Kjempeflott innlegg! Og vil legge til at du akkurat har fått deg selv en ny følger ;-)
    Har så lyst til å utvikle meg innen foto, og ser at bloggen din vil være til goood hjelp inntil videre! *takk*
    Ønsker deg en finfin dag!

    ReplyDelete
  16. kjempefint innlegg! du er så utrolig flink!

    ReplyDelete
  17. Utrolig bra innlegg. Må virkerlig lese bloggen din fast. Blir inspirert og lærer mye, hvertfall fra dette innlegget. Skal se på noen tutorialer du har lagt ut :-)

    ReplyDelete
  18. Veldig, veldig bra innlegg. Veldig bra du har brukt så lang tid også :) Du kan jo lage en tutorial om farger og stemninger du liker å prøve å få til :) Du er flink til det!

    ReplyDelete
  19. Bra innlegg og veldig fine bilde!

    ReplyDelete
  20. Utrolig bra, jeg er imponert:)

    ReplyDelete
  21. You make Lovely Pictures, I don't understand the language your writing in. But I guess you use Lightroom for your photo's?

    ReplyDelete
  22. Veldig gøy å få sånne tips. Kanskje du kunne lage en egen meny med sånne ved siden av Hjem , Om meg, Fotoutstyr og sånn.

    ReplyDelete
  23. Mange flotte bilder på bloggen din, du er flink! :-)

    Jeg skal kjøpe ny speilrefleks (har Nikon D40 nå) og står mellom Canon 550D og Nikon D90. Noen synspunkter på hva jeg bør velge? Fotograferer sport, natur, portretter og dyr. Vil også kjøpe noen gode objektiver etterhvert, supert om du har noen å anbefale til mitt bruk?

    ReplyDelete
  24. WOW! Great Pictures! Soo beautiful :-)!
    http://antoniiar.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. Kjempefint innlegg! Disse tipsene var utrolig fine, de kommer jeg til å få bruk for! :)

    ReplyDelete
  26. åh, jeg hadde vært fornøyd med bildene allerede som før varianten!

    ReplyDelete
  27. Jeg er ganske blank innen portrettfotografering, og spør kanskje dumt nå, men hvordan fokusere på begge øynene med ett fokuspunkt? Må du ikke sikte deg inn på det ene øyet da?

    ReplyDelete
  28. Anonym: Man kan ikke fokusere på begge øynene nei. Hvis modellen står rett på er det samme hvilket øye man velger å plassere fokuspunktet på. Står modellen på siden, fokuserer man på det øyet som er nærmest kameraet.

    ReplyDelete
  29. Utrolig utrolig bra blogg, fantastiske bilder! Må bare si takk med en gang for god hjelp. håper du fortsetter med dette, bra jobb!!! :)

    ReplyDelete
  30. Fantastiske bilder du tar! :o
    Tror du du kan lage et innlegg eller noe om hvordan man tar fine selvportrettbilder? x)

    ReplyDelete