Sider

9/16/11

Negativitet

Noen ganger lurer jeg på om det er meningen at jeg skal fortsette å gjøre dette her. Det ser så mørkt ut. Jeg hadde gledet meg til å gå skole, studere foto. Men så står alt stille og jeg får liksom ikke til noen ting. Jeg lurer på hva jeg kommer til å få ut av dette året, hvor mye jeg kommer til å lære. Hvor mye fotografiets rammer kommer til å hindre meg i å gjøre det jeg liker. Det har skjedd før.

Jeg gjør rare ting noen ganger. Det er nok ikke alle som skjønner det. Eller liker det. Jeg snur bilder, cropper mye, legger til eller endrer farger. Her om dagen fikk jeg høre at jeg har min egen stil. Det var jeg ikke klar over en gang. Jeg gjør jo disse tingene bare for gøy! Det er ikke meningen at det skal tas så seriøst. Jeg blir litt oppgitt når folk blir pretensiøse og firkantete, så jeg prøver vel å unngå å være det selv. Men kanskje jeg misliker å være kjedelig så sterkt at jeg blir stående helt fast når jeg plutselig får reglene slengt i trynet. Jeg kan dem, okei? Jeg vet hva som er riktig og galt. Hørt det før.

På media måtte vi forklare alt vi gjorde. Alt skulle ha en mening. "Hun har røde negler fordi.." Er ikke det utrolig kjedelig? Kan ikke folk bare ha røde negler, liksom? Kan ikke jeg bare redigere grønne trær rosa uten at det skal være noen gjemt mening bak?

Så kanskje er det ikke meningen at jeg skal bli fotograf, da. Det finnes vel ikke et marked for portretter hvor trærne er rosa. Men jeg gidder ikke å ta bilder av en overdrevent glad familie i dongeribukser og hvite t-skjorter foran en hvit bakgrunn. Sorry.

15 comments:

 1. Kjenner meg igjen i det du skriver om media.. Det er så sykt irriterende at absolutt alt skal ha en mening!!

  ReplyDelete
 2. Næmmen du kan ikke si sånt! Selvfølgelig skal du bli fotograf, du har en gave fra Gud, kjære deg!

  ReplyDelete
 3. Veldig bra skrevet! Mange av de samme tankene har surret i hodet mitt i det siste. Spesielt nå som vi må presentere bildene våre foran lærere og en klasse og forklare hver minste detalj. Det er liksom ikke godt nok å si "fordi jeg synes det var fint". Alt må kunne begrunnes faglig, liksom.

  Men jeg ser på det som at jeg under utdanningen kan lære meg litt regler og sånt, så får jeg mer frihet til å gjøre som jeg selv vil etterhvert. Altså, lære reglene før jeg bryter de.
  Likevel synes jeg aldri noen som fotograferer skal miste særpregene sine og det "sære", det er jo det som gjør at man skiller seg ut! Om alle skal følge alle reglene og det ikke finnes rosa trær vil jo ingen skille seg ut. Hvor kjedelig hadde ikke det vært?

  Skjønner at akkurat det du skriver om kan være litt tungt.. Men bare hold ut, og kjør din egen stil, du er jo så flink :)

  ReplyDelete
 4. Jeg har alltid beundret deg for den fotostilen din! Den er fantastisk og du har vært en stor inspirasjon for meg siden jeg oppdaget bloggen din. Jeg synes du skal gå mot strømmen og gjøre akkurat det som passer deg! Regler er til for å brytes uansett. ;)

  ReplyDelete
 5. Off så utroligt teit! Eg quoute d Marlene skrive! Ka e vitsen me at alle ska ta lige bilder bare fordi reglane e sånn?!

  Bare se på Helle Navratil; http://hellenavratil.wordpress.com/, hu jør d så passe seg når d passe henna :P

  Holl ud du e ein fantastiske fotograf å eg elske måden du redigere å ordne te bildene dine å d e d maaange andre åg så syns - ka vett vel lererane?? :P

  ReplyDelete
 6. Dette innlegget kunne vært skrevet av meg, haha. Skjenner meg igjen for å si det sånn!

  ReplyDelete
 7. Huff, trist å lese! Håper at selv om du lærer ting på en kjedelig måte så fortsetter du med "din stil" på egenhånd, for den er fantastisk! lol for hvite tskjorter og dongeri!!!

  ReplyDelete
 8. Helt enig med deg! Regler er irriterende noen ganger, jeg hater at læreren hele tiden spør hvorfor jeg gjorde ditt og hvorfor jeg gjorde datt med et bilde eller en avisside. BOORING. Kan vi ikke bare, som du sier, ha vår egen stil, være kreativ og ikke tenke over HVORFOR. Vi bare gjør det! :D

  ReplyDelete
 9. Jeg er helt enig i det du skriver og kjenner meg godt igjen! Jeg hater at alt må forklares og at alt må ha en mening. Det ødelegger sånn. Jeg vil bare gjøre ting fordi jeg syns det er fint.

  Syns det er kjempefint at du har din egen stil, det er sånn man kommer seg opp og frem. Det er ingen vits i å følge de teite, firkantede reglene, for da ender man bare opp med å ta famiiebilder og konfirmasjonsbilder foran hvit bakgrunn resten av livet. Fortsett med din stil du, for den er helt fantastisk! Ikke la andre ødelegge. :)

  ReplyDelete
 10. Du er så flink og begavet, du må aldri slutte å være som du er! Gjør ting på din egen måte, for du er så flink, og ingen skal noen gang få ta fra deg talentet ditt. Jeg har tro på deg. ♥

  ReplyDelete
 11. Jeg kjenner meg igjen.. akkurat sånn er det på skolen vår også. Men det er vel bare nå i starten håper jeg. Lærern tror at alle er helt nybegynnere, og vil derfor at vi skal gjøre det og det og det. Hvis vi gjør et bilde overeksponert med VILJE, så er det feil i følge han. Fordi vi skal eksponere det perfekt. Men hallo, det kan jeg jo! Vil bare gjør ting anderledes, fordi det vanlige er dritt kjedelig.

  Hold ut! Du er superflink, og har absolutt en fremtid som fotograf. Får å bli fotograf så må man være seg selv, ha sin egen stil, gjøre alt på sin egen måte. Det nytter ikke å gjøre noe som alle andre allerede har gjort. Du passer til det, ikke gi deg :)

  ReplyDelete
 12. Jeg skjønner hva du mener.. I sommer har jeg fått gleden av fotografering tilbake igjen etter et år på media, nå har jeg startet 2 året og kjenner allerede hvordan den gleden sakte forsvinner. Jeg liker tilfeldigheter. For meg er tilfeldighetene i bilde med å skaper dem, de gjør det ekstra gøy for meg å fotograferer..
  Lykke til videre, og ta de bildene du ønsker! (:

  ReplyDelete
 13. Synes det er grusomt at det skal være slik! Hallo - vi lever i 2011, det er vel ingenting som er en fasit lengre da? Ihvertfall ikke innen kunst!

  ReplyDelete
 14. du ane ikje kor enige eg e! utrolig bra skrevet! og fortsett sånn som du gjør, ikje følg "strømmen", det e bedre at noen e anderledes enn prikklik alle andre, det synes eg jaffal!

  ReplyDelete
 15. Jeg er så uttolig enig med deg, Sunniva! Firkanta er jævlig kjedelig, men jeg er også jævlig redd for å bli det selv... Når alt står stille, er det det som oftest skjer, egentlig. Men gjør det du gjør, fordi det er BRA. Meget bra, faktisk.

  ReplyDelete