Sider

10/7/11

Om det å bli "flink"

The worst things in life come free to us.

Har dere lest Doppler av Erlend Loe? Vel, jeg skal ikke fortelle så veldig mye om hva den handler om, det er nemlig irrelevant. Men Doppler, altså hovedkarakteren, snakker mye om dette å være flink. At han skal slutte å være flink, for da blir terskelen lavere og han klarer dermed å lykkes. Dere vet.. bli fornøyd med seg selv. 


Folk forteller meg hele tiden at jeg er flink til å ta bilder, flink til å redigere, flink til ditt og datt. Flink til å sminke og ordne hår har jeg visst også blitt, med tiden. Har jo blitt en del av det også, når man ikke har stylist som kan ordne alt før en shoot. Men.. Jeg er egentlig ikke det. Særlig flink, mener jeg. Jeg er flink til å lære, kanskje. Man blir ikke født fotograf, liksom. Det er noe man MÅ lese seg til. Man må prøve og feile. ALLE har dumma seg ut med kameraet. Garantert. 10 000 bilder, og først da er du flink. Det sa Espen Wallin, læreren min. Nei, okei, det var Henri Cartier-Bresson. Men det høres kulere ut at jeg kjenner han som sa det.


Når man har tatt de 10 000 bildene, og i følge oppskriften blitt flink, så slutter man liksom.. å være flink. Eller, man slutter å bry seg så veldig om det å være flink. Man vet hva man driver med, hva man vil oppnå, hva andre synes og hva du selv synes. 


Det er ikke det at jeg ikke liker å høre at jeg er flink, det er jo hyggelig det. Litt kleint når noen sier det til meg face to face, for jeg blir så forbasket sjenert, haha, men gøy er det jo. 


Men jeg har jo lært det. Jeg begynte jo et sted jeg også. Jeg har holdt på i over tre år nå. Tre år er ingenting. Jeg skal jo fotografere i mange tiår til. Og sikkert bli flinkere med tiden. Flinkhet kommer med tid. Hvis man jobber hardt så lærer man noe til slutt. Jeg har jobbet hardt i, tja, to år? Dere vet.. det første året telles ikke. Det var bare tull. Men to år da. La oss si to år. TO ÅR. Herregud. Hører dere? Kom dere ut og ta bilder; fine, flotte, talentfulle mennesker. Dere sier jeg er flink? Dere kan hvis dere vil. Ta tiden til hjelp. Les mye. Ta bilder, så klart. Øv, øv, øv. Kanskje er du tusen ganger flinkere enn meg om to år. Vi ses da.


Dessverre har jeg ikke så mange bilder fra den første tiden å vise fram, men la oss bare si at det var ganske ille. Vet om flere fotografer som prøvde hardere enn meg, og dermed også lærte fortere (det går an!!), mens jeg var litt for lat og brukte auto. DET er fyfy det. Uansett. Her har dere bilder med innebygd blits og bilder som er dårlig komponerte, og kjedelige studiobilder tatt med kitobjektiv. Som dere ser så har jeg ikke alltid vært særlig…hva er ordet igjen? ...flink. 


Fra 2008 til 2011:
All the gold dust in her eyes

Pia II

Camilla IV

Faux Hawk

Stare

Someone else's life

Resten er fra 2011:Mona III

Mona V

Silje III

Silje IVHelle V

Helle III

Stine

Flowergirl II

Flowergirl V

Helene VI

Fairytale

Camilla II

Ingrid II

Fear

Selfmachine

_MG_5591


Flest bilder fra 2011, men det er rett og slett fordi jeg startet Flickr-kontoen min i år. Men, jeg tror jeg har lært en del, eller? Det er småkomisk å se på de første bildene. Jeg blir ikke flau en gang. Må bare riste på hodet. Herregud, noe så forferdelig patetisk.

Og, vel, jeg går skole for å bli… ikke flinkere. For å bli meg, kanskje? Å være flink er ikke så viktig. Men vi har alle noe å lære. JEG ser feil med mine bilder. Dere som ikke gjør det har ikke sett nok. Det er bra vi har tid, dere. År. Jeg lurer på om jeg ser tilbake om ytterligere tre år på disse bildene jeg har tatt nå i 2011 og ler da også. Det tror jeg nok.

Noen ganger ser jeg på bildene til de virkelig store. De jeg ser opp til. Åh, de er så flinke, tenker jeg. Jeg klarer aldri å bli så flink. Men skal jeg gi opp da? Bare fordi jeg ikke kan det de kan? Jeg kan jo ikke gi opp. Er du gal? Jeg må jo øve da. Det sier seg jo selv. Øve, så kanskje jeg kommer et steg nærmere dit jeg vil. 

Nå er klokken tre om natten og jeg vet ikke om noe av dette gir mening. Jeg burde sove. Men jeg sitter her og leser Sylvia Plath og hører på M83 og skriver dette innlegget (ikke alt på en gang da!), og vi får håpe noe av det ligner på norsk når jeg våkner i morgen tidlig. Poenget mitt..? Ikke heng dere opp i det å være flink, det å bli flink. Ta bilder fordi dere liker det. Forstå at man må lære om man skal bli god. Jeg lærer fremdeles! Det er jo det som er gøy, eller? Å oppdage noe nytt. Det synes ihvertfall jeg. 

Oppfordrer andre fotobloggere til å vise frem de aller første bildene dere har tatt. DET er jo bare gøy! ;)

21 comments:

 1. Flott innlegg!
  Når det gjelder det å være flink, så har flere store fotografer sagt at de kan for mye. De prøver å gjenskape feilene de gjorde da de startet, fordi det perfekte bilde kan bli kjedelig ;) "Imperfection" er vakkert.

  Jeg har også lest Doppler. I tillegg misliker jeg ordet flink. Det finnes nok av flinke piker. La oss heller være spontane, ikke tenke på at alt skal være så himla perfekt, men følge hjertet, gjøre det vi liker, ta bilder av øyeblikk som aldri kommer tilbake istedenfor å planlegge i det uendelige!
  Skjønner det kan være vanskelig om man skal leve av fotografyrket, men på privatfronten; lev, ha det gøy, ikke streb etter det flinke og perfekte ;)

  ReplyDelete
 2. omg sunniva. æ dør av dem første bildan her!

  Derre va bilda som vi ainneran syns va DRITBRA 1. året liksom. Også ser æ på 2011 bildan i forhold t f eks. studiobildan.. sykt! du e kjempeflink :-) - og æ veit, aill kan jo bi flink me litt øving å læsing osv :-) haha

  - Elise Peder

  ReplyDelete
 3. Elsker dette innlegget og det er så SANT! Skjønner godt hva du mener. Dette er et utrolig motiverende innlegg, selv for meg som har fotografert like lenge som deg! :)

  ReplyDelete
 4. Utrolig flott innlegg, Sunniva! Det er litt morsomt å se tilbake på de aller første bildene man har tatt.

  ReplyDelete
 5. Haha, det siste innlegget mitt handler også om utvikling, hvor jeg også har lagt ut noen bilder jeg tok for noen år siden. Alltid gøy å se hvordan man utvikler seg med årene :) når jeg ser de første bildene jeg tok, rister jeg på hodet jeg også.. haha, godt å vite at man har blitt bedre etter hvert! alle må jo starte et sted :)

  ReplyDelete
 6. Jeg visste ikke at Espen var læreren din! Kult. :) Og man har forresten alltid noe nytt å lære. Man blir aldri utlært. Er man utlært, så er man jo egentlig bare ferdig. Og det blir det jo ikke mye bilder av.

  ReplyDelete
 7. Skikkelig flott og motiverende innlegg. :)

  ReplyDelete
 8. Jeg har fått så sykt masse inspirasjon og lært mye av å se på dine FANTASTISKE bilder, du er utrolig flink syns jeg :)

  ReplyDelete
 9. Liker liker liker innlegget :D Er enig i det du skriver!

  ReplyDelete
 10. TAKK for et fantastisk innlegg, som jeg iherdig skal prøve å ta til meg... Man kan - hvis man tør å prøve, og hvis man tør å fortsette, fordet om man feiler... Right?
  Kjempenydelige bilder av nydelige jenter. Du er FLINK :-p Nei, men seriøst... Jeg liker virkelig bildene dine og uttrykkene du får frem (evt uttrykkene modellene.. ehh... uttrykker ;o).

  ReplyDelete
 11. Et fint innlegg! Og jeg må bare kommentere øynene til hun øverst fra 2011.. så nydelige!! wow

  ReplyDelete
 12. Fint innlegg!

  Skal ikke si at du er flink til å ta bilder, men må si at du er "a gifted photographer"!

  ReplyDelete
 13. Snakk om å sette ord på mine følelser!

  Men jeg tenker, det er vel egentlig ikke noe som er direkte feil med fotografering, eller? Kanskje de "feilene" du ser i dine bilder, er det som gjør bildene til akkurat deg?


  Også må jeg bare spore av litt her med et spørsmål til deg:
  Jeg vet du tar en del bilder av venner, bare spør du dem "du, kan jeg få ta noen bilder av deg?". Hvordan vet de da hva de skal gjøre når de står foran kameraet?
  Altså, ikke ta meg feil, jeg er ikke redd for å spørre vennene mine, jeg er bare redd for at jeg ikke aner hva jeg skal be dem om. :-)

  ReplyDelete
 14. for meg ser det fint ut som at du altid har vært flink!! selv elsker jeg å ta bilder. men føler ikke at jeg er "flink" som de kaller det. hadde betydd mye om du hadde tatt en titt på bildene mine

  ReplyDelete
 15. For en fantastisk utvikling! Jeg har lest Doppler faktisk, og oppkallte fisken min etter han ;) mihi!

  ReplyDelete
 16. I mine øyne blir jo også spørsmålet om hvorvidt du er flink til å ta bilder. Foto er veldig subjektivt, særlig nå som alle har blitt "fotografer". Kreves ikke mer enn litt røde lepper og godt kamerautstyr før folk synes bilder er "himla fina"

  Jeg synes ikke bildene dine er særlig imponerende. Jeg sier ikke dette av sjalusi eller et ønske om å såre deg. Men jeg tror du, og andre som driver med samme type fotografi (tina rekdal) er svært avhengig av "modeller" og kamera. Jeg vet ikke hva slags utstyr du bruker, men jeg vil anta det er canon 5d mark 2 eller nikon d700. Alle som har nogenlunde kamera peiling vet hvor mye av jobben godt utstyr faktisk gjør. For å ikke glemme modeller.

  Alle bildene er iscenesatt, hvor mye av bildet ligger i hendene på modellen, for å ikke glemme kameraet du bruker. Jeg er skeptisk fordi jeg ser tusenvis av slike bilder daglig. Døds kjedelige bilder, med pene jenter og godt kamera utstyr. Jeg tror man må ha øye for fotografi, det er ikke noe man kan lære på skole eller oppnå gjennom utstyr. Det er bare noe man har.

  Får følelsen av at du tar utgangspunkt i at folk synes du er god, som gir deg en slags posisjon til å fortelle at du ikke er det. Hvilket i mine øyne virker veldig sært, fordi jeg synes ikke du har særlig talent når det kommer til fotografi. Sikkert mange, mange mennesker som kommer til å fortelle deg det motsatte, og du kommer til nok å anta at dette er skrevet i sjalusi eller i et ønske om å såre deg.

  Er nok ikke mange som kommer til å fortelle deg det her, og kanskje det er fint. Men det kommer nok til å være mange som tenker det. Kanskje de menneskene i bransjen som ikke burde tenke det. Bare en liten tanke.

  Lykke til i framtiden.

  ReplyDelete
 17. Anonym: Blir ikke såret av sånne kommentarer, jeg har spurt om konstruktiv kritikk tidligere og synes bare det er interessant å få innspill fra andre. Synd at du ikke tør å stå frem med navn, for jeg blir overhodet ikke såret! ;)

  Poenget med innlegget er at det å lære noe tar tid, og jeg har holdt på en stund men ikke alt for lenge, så ja, jeg har mye å lære enda, heldigvis (man blir jo aldri utlært, hurra!), og ja, jeg driver med en type foto akkurat nå, men det betyr jo ikke at jeg ikke liker andre ting. Jeg blir mer og mer fascinert av analogt fotografi, for eksempel. Går vel til anskaffelse av et Canon AE-1 Program snart :) Så det blir gøy.

  Bruker et 5DII ja, og ja, det gjør jobben enklere for meg. Men jeg vet av mange som kjøper slikt dyrt utstyr og ikke aner hvordan man gjør ting, ikke vet hva som er hva og ikke orker å sette seg inn i det. Man må jo kunne en del for å håndtere et fullformatkamera.

  ReplyDelete