Sider

1/20/12

Bloggportrett: Joakim Heltne

Jeg har lenge hatt planer om å starte en intervjuserie med fotobloggere, hvor jeg istedet for å bare anbefale en blogg til dere, kan spørre personen bak bloggen om ting jeg lurer på og kanskje bli inspirert jeg også. Og nå som det er nytt år og greier, så er det på tide å komme i gang! 


Navn: Joakim Heltne
Alder: 21 år
Nettaddresser:
http://joakimlh.blogg.no

Bilde av fotografen:
 

Hvor lenge har du drevet med foto? 
Hver gang jeg får det spøsmålet blir jeg faktisk litt usikker. Haha. Jeg kan tenke meg at jeg har fotografert aktivt i typ.. 3-4 år eller noe. Kjøpte mitt første speilreflekskamera for deler av konfirmasjonspengene mine, men begynte ikke å bruke det aktivt før etter noen år, og først noen år etter at jeg virkelig hadde blitt interessert i foto begynte jeg å jobbe ordentlig med å jobbe meg oppover teknisk, så.. Ja. 3-4 år, kanskje.

Hvorfor fotograferer du? 
Åå, det er mange grunner til at jeg gjør det!
Først og fremst fotograferer jeg fordi jeg syns det er gøy, men også fordi jeg føler at det er en av de tingene jeg virkelig mestrer. Jeg har alltid vært mest kreativ av meg, fremfor teoretisk, og har alltid likt å uttrykke meg visuelt med tegning, osv, og da jeg fikk øynene ordentlig opp for foto tok det ikke så lang tid før jeg skjønte at dette var noe jeg burde satse på!

I tillegg, så går jeg jo på fotoskole nå, så sånn sett er jo en del av grunnen til at jeg fotograferer at det faktisk er skolearbeidet mitt! Med det er jo -nesten- bare gøy, så det er jo likevel fordi jeg liker å drive med det.

Fem bilder du har tatt som du er fornøyd med: 


Den kuleste/morsomste/beste/mest givende opplevelsen du har hatt som fotograf? 
Det begynner å bli en del faktisk! Jeg har vært så heldig å få være med som fotoassistent på tv-innspillinger, vært med på shoots med proffe fotografer og mye annet. Jeg har hatt bilder publisert i magasiner, tatt bilder for CD-covere og mye spennende. I tillegg har jeg - som nok blir det jeg setter mest pris på av alt - fått mange nye venner for livet som følger av interessen min for foto!

Hvem/hva inspirerer deg?
Mennesker, opplevelser, musikk, film.. Alt mulig, egentlig, men jeg tror nok det som inspirerer meg mest, og setter i gang den kreative prosessen min på best mulig måte er spennende mennesker, enten med samme interesse som meg, et unikt utseende som jeg får lyst til å jobbe med, folk med mange erfaringer som de deler med meg, osv. Jeg blir alltid veldig inspirert av å møte nye mennesker som jeg kan snakke med, dele tanker om ting med, og lære ting av. Klart, musikk, og film og andre visuelle ting er også inspirerende, men det er ingenting som overgår det å kunne diskutere foto og alt rundt det med andre mennesker som også brenner for det.

Tre fotografer du liker og hva liker du med dem?
- Tim Walker
- Chris Nicholls
- Sølve Sundsbø

Jeg får vel begynne med å si at det er tre veldig forskjellige fotografer, som har helt forskjellige måter å lage bilder på og helt forskjellige visuelle uttrykk, men grunnen til at jeg liker dem er så å si de samme. De har hver sine veldig karakteristiske og lett gjenkjennelige visuelle uttrykk, alle tre jobber med mote, som jeg jo er veldig fan av, de skaper noe nytt og eget i bildene sine, og har en utrolig bra evne til å skape ting som fascinerer meg om igjen og om igjen. Jeg går liksom aldri lei, og det tror og syns jeg er en viktig egenskap for at folk ikke skal miste interessen og at man skal gjøre det bra. Man må ha en evne til å kunne fascinere på nytt og på nytt, og kunne fornye seg selv, hvis ikke blir man gammelt nytt veldig fort, og det syns jeg de tre klarer veldig bra!

Tre fotoblogger du liker og hva liker du med dem?
Nå føler jeg meg jo såklart obligert til å si din. Haha. Neida, føler ikke at jeg må, men jeg tror jeg gjør det likevel. Din blogg, Eivind sin blogg, oooog… Jeg tror den siste må bli Helene sin.

Når sant skal sies, så følger jeg en hel haug med bloggere som er drøyt mye flinkere til å blogge enn både deg, Eivind og Helene, men i mine øyne så står kvalitet så ekstremt mye sterkere enn kvantitet, og innholdet i de to-tre innleggene jeg får fra hver av dere i måneden er jo så sykt mye bedre enn det meste andre jeg følger av fotoblogger (no offence, fotobloggergruppefolk), så da er ventetiden verdt det. 

Du er drøyt flink med portretter, Eivind er kjempeflink til å bruke naturlig lys, og finne på konsepter, og Helene.. Altså.. Fargeforståelsen hun virker til å ha.. Jeg hadde drept for evnen hennes til å etterbehandle farger! Enough said. Tommel opp til alle tre!
(Kommentar fra Sunniva: "de to-tre innleggene jeg får fra hver av dere i måneden..." HAHAHAHA… Synd, men sant.)

Hvilken fotosjanger er din favoritt, og hvilken liker du minst? Hvorfor?
Altså, det er vel ingen tvil om at favoritten er motefoto. Du vet, editorialseriene i alle de store bladene.. Den typen bilder. De er akkurat passe i balansen mellom kommersielt og kunstnerisk, syns jeg. Jeg begynner også å få mer og mer forståelse og respekt for kunstfoto som sjanger, men har nok et stykke igjen på den veien, før jeg kan gå så langt som å kalle det en favoritt.


Hva jeg liker minst..? Jeg tror faktisk jeg må si bryllupsfotografi da altså. Jeg klarer virkelig ikke å finne det interessant på noe som helst plan. Kall meg gjerne rar… 
Altså.. Glamourbilder er tusen ganger verre igjen, men jeg ville nesten ikke gå så langt som å kalle det foto engang.. Det er bare skammelig. Æsj.

Noen bilder Sunniva liker:


Beskriv, i korte trekk, din drømme-fotoshoot:
Oi shit, så sykt vanskelig. Jeg er faktisk ikke sikker, men jeg tror i alle fall at den ene tingen jeg kan si sikkert er at den hadde inneholdt Coco Rocha som modell, gjerne sammen med Agyness Deyn, og kanskje med Art Directoren til Tim Walker? Haha. Jeg veeet ikke.

Mangler du noen ganger inspirasjon eller motivasjon til å fortsette? Hva gjør du da?
Enkelt og greit, jeg lar være. Finner noe annet å ta meg til, helt til motivasjonen finner veien tilbake til meg. Jeg har dager/uker hvor jeg er fryyyktelig umotivert når det kommer til foto, og da har jeg, med tiden, skjønt at det ikke er stort som nytter, så jeg prøver å tenke på noe annet, så går det som oftest over. Haha.

Hva ønsker du å oppnå med fotografiene dine?
Altså. Min store drøm er å kunne leve av å ta bilder. Å få forsiden på de store bladene som jeg drømmer meg bort i nå.. Jeg ønsker at bildene mine skal nå ut til et stort publikum, og jeg vil vise folk at dette er noe jeg kan, er glad i og.. Ja. Jeg har bare lyst til å komme til det punktet at jeg kan velge å ta bilder, og velge å ikke måtte gjøre noe mer enn det. Det hadde vært fantastisk!

Har du noen gode råd eller tips til nybegynnere?
Først og fremst, lær dere basic kamerateknikk, og de mest grunnleggende verktøyene for enkel etterbehandling i photoshop så dere har det inne. Enten på egenhånd, på tutorials på nett, eller eventuelt på et nybegynnerkurs i foto og bildebehandling.
Deretter kan man begynne å eksperimentere, for å bli flinkere, for husk at alle de store har begynt som uerfarne nybegynnere en gang de og. Man kan ikke automatisk være verdensmester i noe man aldri har øvd på!

Ikke bruk drøyt mye penger på det dyreste og feteste proffkameraet hvis du aldri har tatt i et speilreflekskamera før heller. Det er waste of money, for du trenger det ikke før du vet hvordan du skal bruke det og hvorfor du trenger det. Kjøp et basic speilrefleks, øv med det i et år eller to, og så kan du heller da begynne å avansere på kamera- og optikkfronten for alvor.

I tillegg vil jeg si at jeg syns man skal være litt ydmyk  i starten, være bevisst på sitt eget nivå og ikke tro man er verdensmester bare fordi man har fått seg nytt speilreflekskamera, for sånn er det enkelt og greit ikke. Jeg har sikkert vært der selv, og det tror jeg nok mange andre har også, og det er bare flaut, i tillegg til at man blir flau over seg selv senere når man innser hvor talentløs man var i startfasen. Sorry to say it, men det er sant i 99,9% av tilfellene. 

Det er viktig å ha troen på seg selv og øve, ikke misforstå meg, men jeg tror man kan vinne mye på å være klar over at man alltid har en million ting å lære. Jeg vet i alle fall selv at jeg får en mye vennligere holdning når det kommer til å hjelpe andre med å lære dem ting hvis de faktisk ønsker det selv fordi de vet at de trenger det, enn hvis noen kommer til meg og tror de er flinkere enn meg og alle rundt meg bare fordi de fikk nytt kamera til jul og derfor eier de verden. Det er viktig å vite at man kan få til noe, og ha troen på seg selv som fotograf, men det er enda viktigere å vite at selv om det er en konkurrerende bransje, så har man alltid noe å lære av alle andre i bransjen, så da er det bedre å ha en vennlig holdning til folk og lære av dem for å bli bedre enn å gå rundt og tro man er best, også er det ingen som orker å forholde seg til en. Da mister man en viktig del av sin egen læringsprosess mener jeg. Så där. Det var vel det, tror jeg.

Kommentar fra Sunniva: 
Joakim er en veldig dyktig fotograf og kunstner som, av alle de unge, lovende fotografene jeg kjenner, kanskje har størst potensiale til å bli noe stort. Han leverer alltid 100% og er både inspirerende og hjelpsom. Han er veldig god på lys og konsept, og kan det jeg skulle ønske jeg kunne: nemlig planlegge godt. Joakim er den første jeg sender bildene mine til hvis jeg er usikker på noe eller trenger hjelp. :) 


Håper dere likte dette innlegget og ønsker å lese flere slike intervjuer! Jeg tar gjerne i mot tips til hvem jeg kan intervjue, om det er deg selv, en venn eller noen du ser opp til, så legg gjerne igjen en kommentar eller send meg en mail på sunnivatrana@gmail.com om du vet av noen som du tror kan være interessert! 
Alle bilder © Joakim Heltne.

11 comments:

 1. Denne type innlegg liker jeg! Et fint intervju av en talentfull fotograf, inspirerende :)

  ReplyDelete
 2. Så flott! Spennende å lese om andre fotografer. Syns Joakim er en utroolig talentfull fotograf, akkurat som du. Blir veldig inspirert av bildene.

  ReplyDelete
 3. Flott innlegg! Dere er flinke folk! :)

  ReplyDelete
 4. Veldig fint innlegg, spennende å lese. Joakim er utrolig dyktig, og er en stor inspirasjon for meg :)

  ReplyDelete
 5. Gøy! Ligger bloggportrett, men har ikke ork til å gjøre det selv, så bra noen andre gjør det ;D INTERVJU MEG DA!!! :))))) Nei, ikke gjør det

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ligger faktisk....... Skammer meg. *liker

   Delete
 6. Kjempebra innlegg, sånt liker jeg å lese iallefall! :) Joakim er en utrolig dyktig fotograf, så kom ikke som noe sjokk at du startet med han!

  ReplyDelete
 7. Aw! Kommentaren fra deg på slutten av innlegget, Sunniva.. Takk:D

  Og alle de andre fine kommentarene på innlegget også! Gøy å lese:D

  ReplyDelete
 8. Joakim er dødsflink!! Liker sånne innlegg! :)

  ReplyDelete