Sider

11/13/11

Alt er svart

Jeg har så mange bilder å vise dere. Fra Az, og fra forskjellige shoots jeg har gjort i høst. Jeg har så mange bilder som bare ligger på PCen uten at noen (les: jeg) gjør noe med dem. Jeg orker liksom ikke. Det er nok ikke meningen at jeg skal bli fotograf. Det er tungt å innrømme det, egentlig, fordi jeg har ingen andre ting jeg kan heller. Ikke at det å bli fotograf er så innmari lett liksom, men jeg liker ihvertfall å holde på med det. Jeg bare..passer ikke inn, tror jeg. Jeg planlegger aldri noe, jeg bare gjør. Det passer meg fint lite å gå på skole for å lære noe jeg kan, og for å lære å gjøre det på en måte jeg ikke liker eller får til.

I går bare huket jeg tak i Karen Emilie og spurte om hun kunne være med og ta litt bilder. Vi gjorde verken hår eller makeup, og jeg hadde ingen plan. Vi bare gikk og satte oss ned i et rødt hav av høstblader og fotograferte. Det var ingen mening bak, ingen følelse man jaktet på, eller et uttrykk, eller noenting. Ingen som skulle se og dømme etterpå. Ren fotoglede. Bilder som er fine å se på bare fordi. Tror det er det jeg liker med dokumentarfoto. Det er liksom bare…bilder. Og de uttrykker noe, men det var ikke planlagt eller gjennomtenkt, det bare ble sånn. Det bare var et øyeblikk og man fanget det og det er fint å se på fordi man kan det man gjør, forhåpentligvis, og man trenger kanskje ikke sminke og krølltang og glitter i håret alltid - selv om det også er gøy - fordi det er ekte mennesker og mennesker er så fine og rare og merkelige.

9 comments:

 1. Føler det litt samme her akkurat nå. Nå som jeg går på skole og vi har så mye fokus på hvordan vi burde jobbe for å få de beste bildene. Og alle bildene mine blir analysert og kritisert. Det er på en måte ikke nok å bare ta bilder av mennesker fordi man vil ta et fint bilde av de. Det må være en mening, en følelse, ett spesielt uttrykk og et budskap og blablablal. Da blir det blitt blehh.

  Men jaja, foto er gøy uansett det. Viktig å ta bilder utenfor skolen også :)

  ReplyDelete
 2. Kunne nesten ha skrevet dette innlegget selv (utenom det om å ikke bli fotograf). Går jo på skole i England nå, hvor det er så mye fokus på research og begrunnelser og skissebøker og referanser at jeg blir litt satt ut. Vi skal lære å analysere og kommentere bilder på en konstruktiv måte, mens jeg som oftest gjør ting "fordi det er pent" eller "fordi jeg liker det sånn", noe som er fy-fy. Jeg forstår hvorfor vi skal lære det, jeg bare motsetter meg det akkurat nå, og syntes det er litt vankelig...

  ReplyDelete
 3. Huff du har virkelig postet lite av de bildene jeg elsker etter du begynte på skolen, men du må bare komme deg igjennom det, bli ferdig og ikke la det ødelegge din lidenskap for fotografi! Det som gjør en fotograf god er når den har noe eget ved seg og det har du! Stå på videre, gleder meg til å se alle bildene du ligger inne med!! Du er min største portrett inspirasjon!!

  ReplyDelete
 4. Kanskje du begynner å utvikle din helt egen stil (enda mer enn du allerede har), og faller litt vekk fra normen som evt er på skolen din - og DET er det ekte kunstnere ofte gjør. Du har talent, og vi som leser bloggen din håper du bruker talentet til det du vil, og hvis ikke går det jo an å ha foto som hobby. Men hvis du virkelig vil det, får du det til! :D Stå på!

  ReplyDelete
 5. Jeg går medier og kommunikasjon, så jeg kjenner meg igjen i det du skriver om mening med bildet. Jeg trenger ikke å planlegge så mye, men det kan være lurt innimellom.. ;)

  ReplyDelete
 6. Akkurat det der jeg føler også... Jeg vil fange de små øyeblikkene mellom jeg, og de kan man ikke planlegge. Foto er følelser og hvem er en lærer til å bedømme dine følelser?

  ReplyDelete
 7. Jeg også føler det sånn her, nå som jeg har begynt studier. Det er som du skrev i et par innlegg siden at de analyserer hver minste lille detalj. i dag hadde en i klassen et selvportrett hvor føttene omtrent ikke syntes, men de mente at skoene han gjorde hele bildet. jeg så ikke skoene engang fra der jeg sto å så på.. heerre.
  jeg er enig at man skal analysere, men syns også det skal være åpent for å bare syns at et bilde er vakkert uten å måtte forklare alltid.
  åhh, kjenner jeg kunne fortsatt i evigheter å skrive om dette, føler så med deg. håper virkelig at du fortsetter med foto hvertfall Sunniva, for du er ufattelig flink!
  men jeg håper på at jeg klarer å orke dette i tre år, så kan jeg gjøre som jeg vil helt selv :)

  ReplyDelete
 8. Ah, skjønner hva du mener! Jeg kan ikke analysere og fortelle hva som gjør et bilde, til et bra bilde. Jeg kan ikke alle ordene man bruker, og ja. Studerer riktig nok ikke foto, men har gått to år på medier og kommunikasjon, og det er så mye lettere å få ting bra til når det ikke er en oppgave man skal få karakter og alt mulig på. Da blir liksom alt feil, Men at du ikke kan bli fotograf syns jeg er feil, tror du hadde gjort en helt fantastisk jobb, jeg! du er så utrooolig flink, blir aldri lei av å se på bildene dine!

  ReplyDelete