Sider

12/27/11

Photoshop tutorial: Oppskarping til web.

Det er veldig mange av dere som har spurt meg hvordan bildene mine er så skarpe, og nå har jeg tenkt til å vise dere hva jeg gjør. Jeg liker ikke å skarpe opp med f.eks unsharp mask. Liker bare ikke resultatet og det er lett å ta i for mye når man gjør det, synes jeg.

Det aller viktigste er selvfølgelig at bildet ditt er skarpt fra før av. Det er jo en forutsetning for at resultatet skal bli bra.

Utgangspunkt:1)
Gjør ferdig all redigering før du begynner. Når du er ferdig med etterbehandlingen av bildet, kan du skarpe opp for web. Forminsk bildet til den størrelsen du vil ha (denne metoden funker til rundt 900-1000 pixler, tror jeg. Jeg bruker maks 750px på min blogg).

Start med å legge sammen alle lagene. Jeg bruker merge visible, men det er fordi jeg ofte har lag på bildet som jeg ikke vil ha med i sluttresultatet (jeg er veldig fram og tilbake når det gjelder redigering, haha), og da gjør jeg disse lagene usynlige. Hvis jeg da trykker flatten image så kommer disse usynlige lagene med, noe jeg selvfølgelig ikke ønsker. Men du kan absolutt bruke flatten image hvis du heller vil det.

2)Kopier laget. (Du kan dra laget til ikonet som er ringet rundt for at det skal gå fortere).

3)
Det er her jeg gjør ting annerledes enn mange andre. Pass på at det øverste laget er markert (den nye kopien). Gå til Filter -> Other -> High Pass

4)
Da får du opp en slik boks. Sett Radiusen på 0.3 pixler (som vist på bildet). Bildet blir grått, med forhåpentligvis en synlig "halo" rundt hovedmotivet (hvis dette ikke skjer er bildet for stort. Derfor er det veldig viktig at man forminsker bildet før man begynner.)

5)Endre blending mode fra normal (markert med rødt) til vivid light eller linear light. Førstnevnte skarper opp litt, sistnevnte er mer intens. Det kommer helt an på hva du ønsker!

6)Resultatet!

Håper dere lærte noe! :D

(Ps, har du husket å stemme på bloggen min i Vixen Blog Awards? Blir kjempeglad for alle stemmer!)

12 comments:

 1. Der lærte jeg noe nytt og nyttig, tusen takk! :)

  ReplyDelete
 2. Den fremgangsmåten er faktisk akkurat som unsharp mask, bare at med unsharp mask har man flere kontroller ;)

  ReplyDelete
 3. Lill-Veronica: Godt poeng, men jeg brukte unsharp mask før og liker denne metoden bedre :)

  ReplyDelete
 4. Lill-Veronica: Og for nybegynnere (som noen/de fleste(?)) av leserne mine er, så er det enklere med denne metoden ettersom det er strammere rammer rundt. Man kan ikke ta feil med 0.3 og man har bare to muligheter på blending mode. :)

  ReplyDelete
 5. Der lærte jeg noe nytt! Skal bruke denne framover, så tusen takk :) Fint bilde, forresten!

  ReplyDelete
 6. Kjempefine tutorial, den ska eg prøva ud :P

  ReplyDelete
 7. This looks inspiring. I wish I could read it.

  ReplyDelete
 8. Lauren: I'm sorry! Maybe you can try google translate (it lets you translate entire web pages). It's about how I make my pictures extra sharp for web, if that sounds interesting to you :)

  ReplyDelete
 9. bruker high pass på svarthvitt bilder :) ellers bruker jeg smart sharpen. unsharp mask har jeg aldri prøvd, så nå ble jeg nysgjerrig på hva det er...

  ReplyDelete
 10. Åh jeg har alltid brukt unsharp & smart sharpen sammen, og jeg syntes dette le dobbelt så fint. taakk for at du la ut :D

  ReplyDelete
 11. Tusen takk! Dette hjalp masse, har lurt på det i evigheter! :D

  ReplyDelete